asites.nl
websites.
shopping_cart

Wat zijn de kosten om een website te laten maken?

Kostenoverzicht website laten maken

Ben je nieuwsgierig naar de kosten van je nieuwe website? Dat begrijpen wij wel. Een nieuwe website vereist natuurlijk een investering. En hoewel we weten dat we een nieuwe website nodig hebben om klanten te bereiken, wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. 

Op deze pagina behandelen we alle mogelijke kosten van je nieuwe website en geven we je inzicht in het ontwikkelproces. Zo kun je zelf kiezen welk pakket het best bij je past.

Kosten website laten maken

De kosten van je website zijn onder te verdelen in twee categorieën. 

Infrastructuur – dit zijn alle onderliggende zaken van de website. Denk hierbij aan de serverruimte, het domeinnaam en het regelmatige installeren van updates om te zorgen dat we website altijd veilig blijft.

Ontwerp, techniek en content – dit zijn allemaal zaken waarmee je bezoekers zullen communiceren, zoals het ontwerp van de site, het formulier op de website en natuurlijk de teksten waarin je vertelt over je bedrijf.

Kostenoverzicht nieuwe website

Er zijn zes belangrijke kostenposten om rekening mee te houden bij het laten maken van een nieuwe website. 

  • Domeinnaam
  • Ontwerpkosten
  • Websitesoftware/contentbeheersysteem
  • Hosting
  • Het schrijven van teksten
  • Beeldmateriaal (foto's/video's)

Bij de websites van asites.nl hoef je helemaal nergens meer aan te denken. Bij al onze pakketten zijn de onderstaande kosten voorzien en betaal je een all-in prijs!

1. Domeinnaam

Een domeinnaam is het permanente adres van de website op het internet – het domeinnaam van deze website is bijvoorbeeld asites.nl.

Wij kopen onze domeinnamen in bij Versio, wanneer je zelf een domeinnaam hebt geregistreerd zullen we deze verhuizen. De kosten hiervoor nemen we afhankelijk van het TLD voor onze rekening. 

De kosten van een domeinnaam hangen namelijk af ​​van het TLD, het deel dat na de naam komt, bijv. ".nl", ".com", enz. Een normaal ".nl"-domein kost je meestal €10. Je betaalt elk jaar hetzelfde bedrag om eigenaar te blijven van het gekozen domein.

2. Thema/ontwerp van de website – Gratis tot €60+ euro

Een groot voordeel van het gebruik van een contentmanagementsysteem zoals WordPress is dat je het ontwerp van de website kunt wijzigen met behulp van vooraf gebouwde "thema's", in plaats van je de site helemaal opnieuw moet ontwerpen.

Je installeert een thema met een paar klikken. Vervolgens kun je dat thema aanpassen aan je behoeften met behulp van een beginnersvriendelijke interface.

Alle websitesoftware-opties - WordPress, Squarespace, Wix, enz. - bieden zowel gratis als premium-thema's.

3. Websitesoftware (CMS) gratis of een maandelijks bedrag

Tegenwoordig wordt de overgrote meerderheid van websites niet helemaal opnieuw geprogrammeerd. In plaats daarvan gebruiken veel aanbieders kant-en-klare websitesoftware, een contentmanagementsysteem genoemd.

Meer dan 35% van alle websites op internet wordt bijvoorbeeld aangedreven door één enkel stuk software: WordPress. Ja - dat klinkt bizar, maar het platform is zo populair dat bijna iedereen hier automatisch voor kiest.

Behalve dat het superflexibel is, is WordPress ook gratis. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom WordPress zo populair is. Het zorgt dat de kosten om een website te laten maken laag blijven.

Dus als je WordPress gebruikt, hoef je geen cent te betalen voor de mogelijkheid om je website zelf aan te passen.

Kanttekening – we hebben het hier over de gratis open-source versie op WordPress.org, niet WordPress.com.

4. Hosting 

Wanneer je betaalt voor hosting, huur je in feite ruimte op een computer om je website van stroom te voorzien en beschikbaar te maken voor bezoekers over de hele wereld.

Als je kiest voor een website platform zoals Squarespace, Wix of Webnode, zijn de kosten van de hosting al in de prijs inbegrepen.

Als je echter door jezelf gehoste software zoals WordPress of een andere gratis contentbeheersystemen zoals CraftCMS of Umbraco, moet je een eigen hostingpakket aanschaffen om die software te installeren en te laten draaien.

Als je net begint, is goedkope hosting helemaal prima en kost het je niet meer dan €6,- euro per maand.

Naarmate je groeit, moet je misschien meer betalen om de toename van het verkeer aan te kunnen - maar dat is een goed "probleem" om later mee te dealen.

Om alles op te sommen. De kosten van het domein zetten we op €10,- per jaar. Daarbij tellen we € 60,- voor de hosting op. Als je alles zelf regelt komen er geen extra kosten bij voor installatie. Laat je dit door iemand anders doen? Reken dan op een eenmalige kostenpost van €400,- euro.

5. Het schrijven van web/SEO-teksten

-

6. Extra website functionaliteit

Dit is de categorie met de grootste invloed op de prijs van een website. Veel van deze kosten hangen af van de behoeften en wensen voor de site.

Hoeveel het kost om iemand te betalen om je website te maken?

Het zal je niet verbazen dat de doe-het-zelf-route de goedkoopste manier is om een ​​website te maken, maar er is ook veel te zeggen voor de optie om je website door een professional te laten maken.

Als je iemand wilt inhuren om je website te bouwen, betaal je voor dezelfde basisinfrastructuurkosten... plus de manuren van een ontwikkelaar.

Maar dat kent wel enkele voordelen:

  • Ingericht op de specifieke wensen van een bepaalde doelgroep
  • Het ontwerp is 100% in lijn met het merk of bedrijfsimago
  • Koppelingen met externe systemen als Mailchimp, Google Workspace, Microsoft teams etc.

Ieder maatwerk project kent zijn eigen prijs. Omdat iedere klant andere wensen heeft, verschilt het plan van aanpak en dus ook het aantal uren dat een project in beslag neemt.

Laten we kijken naar de verschillende factoren in de kosten om een maatwerk website te laten maken.

Freelancer of specialistisch bedrijf inhuren?

Een maatwerk website bestaat uit twee onderdelen: het ontwerp, en de techniek. Voor het ontwerp heb je een grafisch vormgever, oftewel een designer nodig. Voor de technisch moet er een developer/programmeur aanschuiven.

Je kunt ervoor kiezen een freelancer in te huren die het allebei kan. Dit bespaart kosten. Echter zal je naar verwachting een minder hoge kwaliteit behalen dan wanneer je freelancer inhuurt die zich hebben gespecialiseerd in een van beiden.

Als je kiest voor een bedrijf of bureau kies je voor het totaalpakket. Hier zitten ervaren vormgevers en getalenteerde developers die niets anders doen dan dat datgeen waar ze goed in zijn.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen twee freelancers in te huren.

Omdat er meerdere factoren meespelen is het lastig te zeggen wat een maatwerk website je precies kost. Een freelancer kan soms meer vragen naar een bureau in de buurt, andersom kan een bureau soms wel het dubbele in rekening brengen.

Ervaring speelt hierin een uiterst grote rol.

Website tips ontvangen?

Ja graag!
subject